“Samen krijgen we elke klus voor elkaar."

Richard is onze wandelende plantengids. Een tuin, monumentale boerderij, landgoed of schoolplein. Met een team van jonge hoveniers gaat hij elke uitdaging in beplanting en onderhoud aan.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Zijn liefde voor groen kreeg Richard met de paplepel ingegoten. “Ik ben altijd plantengek geweest. Mijn vader was namelijk hovenier. Ik ging op mijn achtste al met hem mee ‘s avonds en op zaterdag. Eigenlijk adviseerde hij mij een andere weg te bewandelen. Ik kon goed leren. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik koos ervoor mijn passie te volgen.”

Kennis van planten en mensen

Deze ochtend is Richard net terug van een boomplanting. “Mevrouw was helemaal blij dat wij het sleepwerk en de afvoer van materialen op ons namen. Een groot compliment vind ik het wanneer je met het team een tuin onderhoudt en voorbijgangers stoppen om foto’s te maken. Ik zet niet alleen plantenkennis in bij het maken van een plan, maar minstens zoveel mensenkennis. Door je goed in de tuin eigenaar te verplaatsen kun je aan zoveel mogelijk verwachtingen voldoen.

"Ik vind het prachtig om de jonge hoveniers te zien groeien in hun kennis en kunde".

Richard is tijdens onderhoud het aanspreekpunt voor zowel de tuineigenaar als het team. “Samen krijgen we elke klus voor elkaar. We zijn een dynamisch en familiair bedrijf. Niets is te gek. Ik vind het prachtig om de jonge hoveniers te zien groeien in hun kennis en kunde. En natuurlijk breng ik ze graag mijn liefde voor planten over, net zoals mijn vader deed.”

Erfgoedhovenier

Waar volgens Richard de grootste uitdaging ligt? Erfgoed! “Veel monumentale boerderijen en landgoederen raken nu in verval. Daar staat een boom niet voor 30 jaar, maar soms wel drie eeuwen lang. Je moet rekening houden met zichtlijnen en met maaien komt het ook nogal nauw. Voor je het weet maai je zo 100 jaar aan bolgewassen weg. Groen erfgoed vraagt om een lange termijn visie.”

Groen guilty pleasure

“Dat wat anderen met kleding hebben, heb ik met planten. Dan koop ik iets en denk ik achteraf, waar zal ik dat nu weer neerzetten? Ik ben altijd op zoek naar dingen die niemand heeft, echt exoten. Mijn nieuwste project is een cactustuin. Dat zoek ik dan eerst helemaal uit met soorten die winterhard zijn. In de woestijn vriest het immers ook. Dat probeer ik na te bootsen. Mijn tuin verandert soms haast in een museum, er komen regelmatig vrienden en kennissen kijken.” En zijn vader? Daar werkt hij nog steeds mee samen ‘s avonds.

Advies nodig voor jouw buitenruimte?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

contact
volgende

Waar je van op aan kan

Duurzaam voorop
Recycling van materialen in eigen afvalstraat en oog voor lange levensduur.
Deskundig
Voor elke vraag een specialist met ervaring, kennis en liefde voor de complete buiteninrichting.
Afspraak is afspraak
Strakke begeleiding, duidelijke planning en heldere communicatie.
contact