Tips voor een duurzame tuin

4 Tips voor een duurzame tuin

Binnenshuis maken we steeds meer duurzame keuzes. Dat kan ook in jouw tuin, op je balkon of zelfs op het dak. Heb je geen groene vingers of weinig tijd om de tuin te onderhouden? Met de volgende tips zorg jij voor een duurzame onderhoudsvriendelijke groene plek waar je heerlijk ontspant.

Regenton en compost

Vang regenwater op in een regenton of regenwatervijver en ontzie het riool. Met het opgevangen regenwater geef je planten in drogere periodes in een keer veel water en simuleer je een flinke hoosbui. Blad en ander tuinafval verzamel je in een hoek van de tuin. Hier maak je eigen compost van. Geen ruimte voor het maken van compost? Koop het dan kant en klaar. Compost zorgt voor een gezonde bodem en verbetert de waterhuishouding.

"Het groen in de hoogte werkt verkoelend, vangt regenwater op en is een paradijs voor zoemende bezoekers."

Tips voor een duurzame tuin

Groendak

Of je nou een grote of kleine tuin hebt, er is altijd een passend groendak. Het groen in de hoogte werkt verkoelend, vangt regenwater op en is een paradijs voor zoemende bezoekers. Kies je voor een groendak met vaste planten dan heb je een goede draagkracht nodig. Om de planten voldoende ruimte te bieden en voor een goede afwatering te zorgen, is dit dak opgebouwd uit verschillende lagen. Een sedumdak met vetplantjes vraagt minder draagkracht. De vetplantjes kunnen zowel tegen droogte en zon als een flinke hoosbui.

Natuurlijk tuinieren

Bruine bladeren en dorre stengels. Die haal je het liefst zo snel mogelijk weg. Voor een duurzamere tuin doe je er juist goed aan wat minder ‘schoon’ te tuinieren. Door de planten met rust te laten creeer je een optimale bescherming tegen de vorst. Pas in het voorjaar wanneer de planten zich weer opmaken voor een nieuwe start, verwijder je het laatste blad en de oude stengels. Voedingsstoffen uit het oude blad belanden direct in de bodem. Heerlijk voor de planten die daarmee hun eerste voedsel ontvangen.

De juiste groenverhouding

Een weelderig groen en toch onderhoudsvriendelijke tuin? Dat kan! Alles draait om de juiste balans tussen groen en bestrating. Kies je voor minimaal 2/3 groen, dan zit je goed. Bijen, vlinders, insecten en egels vinden hun weg naar jouw tuin. Regenwater wordt afgevoerd. En voor jou een fijne zitplek op het terras. Wist je dat zelfs kunstgras in de goede variant een duurzame keuze kan zijn? Kies je voor de juiste kwaliteit dan garandeer je de waterdoorlaatbaarheid.

Ook jouw tuin duurzaam inrichten?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

contact
vorige

Waar je van op aan kan

Duurzaam voorop
Recycling van materialen in eigen afvalstraat en oog voor lange levensduur.
Deskundig
Voor elke vraag een specialist met ervaring, kennis en liefde voor de complete buiteninrichting.
Afspraak is afspraak
Strakke begeleiding, duidelijke planning en heldere communicatie.
contact